ترخیص کالا با پیله وری برای ساکنین مناطق مرزی جهت برخورداری از شرایط بهتر اشتغال و درآمدزایی و امرار معاش قشر ضعیف این مناطق اختصاص می یابد . افرادی که ساکن مناطق محروم مرزی و مشخص شده هستند و از شرایط قانونی برخوردار هستند به نام خود کارت مرزنشینی دریافت می کنند.
طبق ماده 3 قانون ساماندهی مبادلات مرزی مصوب 1384.07.06 پیله ور عبات است از شخص ساکن در مناطقی که طبق تبصره 1 ماده 1 آیین نامه اجرایی قانون ساماندهی مبادلات مرزی نقاط یا اعماق مرزی کشور که به فاصله حداکثر 30 کیلومتر از نقطه مرزی قرار دارد و توسط وزارتخانه های کشور و بازرگانی تعیین می گردد .
با توجه به وجود 15 کشور در همسایگی و 17 استان مرزی در ایران مرزنشینان در استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، ایلام، کردستان، کرمانشاه، خراسان جنوبی، رضوی، شمالی، گلستان، بوشهر، خوزستان، سیستان بلوچستان، هرمزگان، فارس، گیلان و مازندران می توانند نسبت به دریافت کارت مرزنشینان اقدام کنند .
طبق ماده 3 قانون ساماندهی مبادلات مرزی مصوب 1384/07/06 پیله ور عبارتست از شخص ساکن نقاط مرزی کشور که طبق تبصره 1 ماده 1 آیین نامه اجرایی قانون ساماندهی مبادلات مرزی به فاصله حداکثر سی کیلومتر از نقطه مرزی قرار دارد که این مناطق توسط وزارتخانه های کشور و بازرگانی تعیین می گردد .
کارت های پیله وری در اواخر سال 1399 از حالت دفترچه ای به کارت الکترونیکی مرزنشینی تغییر پیدا کرد که مرزنشینان می توانند به صورت سیستمی و الکترونیکی امور مربوط به اخذ ثبت آماری جهت ترخیص کالا از گمرک، تمدید و ابطال کارت پیله وری و بررسی وضعیت آن را از طریق سامانه مبادلات مرزی به آدرس http://www.marz.taarco.ir انجام دهند .
طبق ماده 5 قانون ساماندهی مبادلات مرزی در هر استان مرزی، شورای ساماندهی متشکل از استاندار، رئیس سازمان های بازرگانی، صنایع و معادن، جهاد کشاورزی، اداره کل اطلاعات، تعاون، تعزیرات حکومتی، گمرک، فرماندهی نیروی انتظامی استان، دادستان و نماینده اتحادیه شرکت های تعاونی مرزنشینان تشکیل می گردد .
این شورا بر کارکرد بازارچه های مرزی نظارت دارند .
کارت پیله وری توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت استان در ماههای دی و بهمن هر سال صادر می گردد و هر 3 سال یکبار تمدید می گردد
سقف مبادلات مرزی در هر منطقه مرزی با توجه به آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در سال قبل توسط اداره صنعت، معدن و تجارت و شورای ساماندهی تعیین و اعلام میگردد .
کنترل سقف سهمیه واردات و صادرات کارت های پیله وری و مرزنشینی برعهده گمرک می باشد
طبق تبصره 2 ماده 5 برای مناطق محروم مرزی دو برابر سهمیه نسبت به سایر مناطق لحاظ می شود و فهرست این مناطق توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور اعلام می گردد .
واردات کالا از طریق پیله وری فقط در حوزه گمرکات بازارچه های مرزی و یا گمرک همان استان صورت می گیرد .
در مواردی که مبادله در بازارچه های مرزی امکان پذیر نباشد، شورای ساماندهی مبادلات مرزی می تواند نزدیک ترین گمرک را به عنوان محل ترخیص و انجام تشریفات گمرکی واردات و صادرات کالا به شیوه پیله وری را اعلام نماید .
به عنوان مثال کلیه امور گمرکی واردات و صادرات کالا از بازارچه ساری سو از طریق گمرک بازرگان انجام می گیرد .
رویه واردات از طریق کارت پیله وری و مرزنشینی با رویه غیربانکی و به صورت واردات در مقابل صاردات می باشد. و گمرک ترخیص کننده باید قبل از خروج کالا نسبت به کسر پیمان ارزی واردات از محل صادرات انجام شده در یک سال اخیر اقدام نماید .
صادرات با کارت پیله وری و مرزنشینی در حد سقف مقرر از طریق کلیه گمرکات مرزی کشور بلامانع می باشد .
واردات و ترخیص کالا با پیله وری در گمرکات مرزی به میزان سهمیه و سقف تعیین شده که توسط صنعت، معدن و تجارت در سیستم سامانه جامع تجارت به آدرس http://ntsw.ir از سال 1400 ارائه می گردد انجام میگردد .
رویه ترخیص پیله وری و با مجوز ثبت آماری تفاوت چندانی با واردات به صورت ثبت سفارش ندارد ، کلیه امور گمرکی به صورت مشابه انجام میگیرد و تنها تفاوت کسر پیمان ارزش فاکتور وارداتی از میزان صادرات پیله ور در یک سال اخیر می باشد .
آذربایجان غربی به دلیل همجوار بودن با کشور ترکیه که رتبه سوم صادرات کالا به ایران و کشور عراق که رتبه دوم مقصد صادراتی کالاهای ایرانی می باشد یکی از مهم ترین استان های مرزی می باشد . شش بازارچه مرزی ساری سو در ماکو ، صنم بلاغی پلدشت، تمرچین پیرانشهر، رازی خوی و بازارچه کیله سردشت و سرو در این استان فعال می باشند. طبق آخرین اعلام وزارت اقتصاد و دارایی درحال حاضر 8 هزار و 200 کارت پیله وری در این استان صادر شده که حدود 2هزار کارت غیرفعال است . در این استان برای هر کارت 18 هزار دلار سهمیه واردات و صادرات تعلق گرفته است .